RESKO написав:Та й на рахунок ран - то все умовно. Он в мене топталки з шипами, а вже через 2 місяці мав "дірки" на передній поверхні гомілки.
В мене теж топталки з хорошими шипами) Нагадують вкручені болти, виступають десь на 5-6мм з педалі. На протязі місяця поки що ніяких ран не отримав
Правда для таких педалей відповідне взуття потрібне з грубою підошвою. От планую на своїх улюблених NordicWalking зробити профілактику у взуттєвій майстерні, щоб доліпили мені підошви ще як мінімум 5мм. А то шипи рвуть її на шматки. А купувати якесь інше взуття не дуже хочеться, бо воно все закрите наглухо і всередині з купою паралону. Я так ненавиджу коли ноги шкваряться в такому взутті.
І, якщо чесно шиповані топталки по взаємодії з великом досить схожі і на контакти. При цьому дають більшу свободу, та мені особисто на таких топталках легше їздити по дуже пересіченій місцевості та по місту. Навіть можна педалювати підтягуванням ноги як в контактах, якщо відповідно вивертати стопу
На дистанції довші, та поїздки по більш-менш рівній поверхності-однозначно контакти. В них ККД на порядок більший та менше змучуєшся. Поки що я не привик до них настільки, щоб вони "приросли" до мого велосипеда..

Ставлю їх лише в деяких випадках, шиповані топталки поки що в фаворі.
Ось таке у мене взуття, кожного літа я в них уже на протязі 6років

підошва майже стерлась, а верху хоть би що.